Kodėl perdega LED lemputės

 

Ekonomines fluorescencines lempas palaipsniui pakeičia LED lemputės dėl savo ekonomiškumo. Tačiau tie, kurie naudojasi tokiomis lemputėmis, jau atkreipė dėmesį į jų „silpnumą“ – kartais lemputės pradeda mirksėti įjungtos arba labai greitai perdega nors jų naudojimo laikas yra nurodytas žymiai didesnis nei kito tipo lempučių. Pabandykime atsakyti į klausimą kodėl taip atsitinka

Dažniausiai pasitaikančios priežastys:

Pirmoji priežastis yra prastas kontaktas ir laidų kibirkščiavimas. Tai gali vykti jungiklyje, skirstomojoje dėžutėje, pačiame šviestuve. Turėtumėte atidžiai patikrinti visus elektros laidų sujungimus.

Antrąja priežastimi gali buti pats šviestuvas. Maždaug trečdalis visos šviesos diodų energijos sunaudojama apšvietimui, o likusi dalis yra išleidžiama šilumai. Pastaroji gali pakenkti diodams, esantiems lemputėje – sukelia jų pagreitintą degradaciją. Dažniausiai tai būdinga lemputėms kurios yra pagamintos nepatikimu gamintoju, kuris siekiant sumažinti lemputės kainą, korpuso skaičiavimuose nepateikia pakankamų sąlygų jo aušinimui. Taigi dėl netinkamo plafono ir nepakankamo pačios lemputės aušinimo lemputė tiesiog perkaista ir greitai perdega. Maždaug trečdalis visos šviesos diodų energijos sunaudojama apšvietimui, o likusi dalis yra išleidžiama šilumai. Pastaroji gali pakenkti diodams, esantiems lemputėje – sukelia jų pagreitintą degradaciją. Dažniausiai tai būdinga lemputėms kurios yra pagamintos nepatikimu gamintoju, kuris siekiant sumažinti lemputės kainą, korpuso skaičiavimuose nepateikia pakankamų sąlygų jo aušinimui. Taigi dėl netinkamo plafono ir nepakankamo pačios lemputės aušinimo lemputė tiesiog perkaista ir greitai perdega. Norėtumėte atkreipti dėmesį, kad net aukštos kokybės lemputė neturėtų būti įsukama į hermetinius arba panašaus tipo šviestuvus. Jeigu visgi jus nusprendėte įsukti šviesos diodų lemputę į tokį šviestuvą, rinkites mažesnio galingumo (4-6 W) - jos gamina mažiau šilumos ir tarnaus tokiuose šviestuvuose ilgenį laiką.


Paskutinė priežastis – prastos kokybės gaminys

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad dėl dažnų įtampos svyravimų LED lemputės tarnauja žymiai trumpesnį laiką. Įtampos svyravimai gali kilti dėl problemų elektros linijoje ar tiesiogiai problemų su elektros instaliacija bute. Taigi jeigu pas Jus pastoviai perdeginėja lemputės būtų pageidautina patikrinti ar nėra pažeistas laidų izoliacijos vientisumas.

LED lempos, kaip ir ekonominės fluorescencinės lemputės, netoleruoja žemos įtampos. Rekomenduojama patikrinti paskirstimo dėžutėje esančių jungčių kokybę, šviestuvo jungčių kokybę.

Senieji jungikliai taip kenkia šviesos diodams ir maitinimo šaltiniui, nes jų kontaktai laikui bėgant nusidėvi ir atsiranda kibirkščiavimas įjungiant / išjungiant šviesą. Kiekvienas laidas turi būti kokybiškai izoliuotas.

Būtinai patikrinkite savo šviestuvą ar nėra defektų jame. Šviestuvuose silpniausia vieta yra patronas į kurį įsukama lemputė. Blogo kontakto vieta stipriai įkaista, gali kibirkščioti, kartais pajuodoja, dėl ko lemputė greitai perdega.

Atkreipkite dėmesį kad jeigu pas Jus šviestuvas su keliomis lemputėmis bet pastoviai perdega lemputė viename plafone – problema greičiausiai slypi būtent šviestuvo patrone*

Nenaudokite galingų šviesos diodų lempučių ir energiją taupančių liuminescencinių lempų uždaruose plafonuose, ypač jeigu lemputės kolba yra nukreipta į apačią - šilumai nėra kur eiti, dėl ko lemputė perkaista ir greitai tampa netinkama naudoti.

Jeigu pas Jus viskas yra tvarkinga, bet lemputės visvien greitai perdega reikia nepamiršti dar keleta priežasčių, dėl kurių taip atsitinka:

Per dažnai įjungiama ir išjungiama šviesa. Kai lemputė įjungiama, išlyginimo kondensatorius gauna elektros srovę. Todėl kyla pavojus, kad gali perdegti saugiklis arba takelis per kurį yra vedama srovė. Norint išvengti tokios problemos, nereikia nuolat išjunginėti šviesą ypač trumpam laikui. LED lempos yra ekonomiškos, todėl papildomos 10-15 minučių lemputės veikimo neturėtų smarkiai smogti Jūsų biudžetui.

Blogas maitinimo šaltinis. Apsaugos nuo įtampos svyravimo stoka yra pagrindinė lempučių problema. Už stabilią elektros srovę, reikalingą šviesos diodų veikimui „atsako“ draiveris. Dažniausiai būtent jis išeina iš rikiuotės dėl anksčiau aprašytų priežasčių. Patikrinkite maitinimo šaltinio išėjimo įtampą ir visų šviesos diodų vientisumą.

Žemos įtampos 12 V šviestuvams yra naudojami elektroniniai transformatoriai. Jei nedega lempos, pirmiausia patikrinkite juos.


Kokybiška šviesa yra labai svarbi jūsų sveikatai ir regėjimui, tačiau pigūs produktai yra smūgis biudžetui. Lemputės dažnai perdega, atsiranda mirksėjimas, spalvų atvaizdavimo kokybė neatitinka standartų. Ir netgi jeigu naudojates kito tipo lemputėmis stebėkite savo šviestuvų, jungiklių ir laidų būklę, kad Jūsų lemputės tarnautų ilgiau ir kad išvengti nereikalingų išlaidų.

Komentarai