Filament LED ar įprastos LED lemputės: kas geriau?

Šviesos diodų LED lemputės gali būti ne tik klasikinės, bet ir elegantiškesnių formų - Filament LED lemputės. Šių specialių lempučių dideli švytintys siūlai ir skaidraus stiklo korpusai primena senamadiškas kaitrines lemputes, kas suteikia šioms lemputėms šiek tiek stiliaus. Tačiau šis stilius turi savo kainą. 

Panagrinėkime tiek tradicinių LED, tiek Filament lempučių privalumus ir trūkumus, kad galėtumėte būti tikri, kad pasirinksite teisingą gaminį, atsižvelgdami į savo apšvietimo poreikius.


Šviesos diodai (LED): kuo jie tokie unikalūs

Norint išsiaiškinti, kuo Filament LED lemputės skiriasi nuo paprastų LED lempučių, svarbu žinoti, kaip tiksliai veikia šviesos diodai.

Šviesos diodai tampa labiausiai tikėtinu "apšvietimo sosto" įpėdiniu. Ten, kur kaitrinės lemputės neveikė tarnavo žymiai trumpiau, suteikdamos vidutiniškai 1000 valandų šviesos, LED lemputės jas tiesiog aplenkė.

Šviesos diodų ilgaamžiškumas iš dalies priklauso nuo jų unikalių savybių – kai kaitinamosios lemputės priklauso nuo šviesos, gaunamos kaitinant kaitrinį siūlą, o fluorescencinės lemputės sužadina dujų molekules, kad apšviestų, šviesos diodai sukuria šviesą leisdami elektros srovę per puslaidininkį.

Neišsigąskite termino puslaidininkis! Nors tai gali skambėti šiek tiek techniškai, puslaidininkis iš esmės yra bet kokia medžiaga, kuri iš dalies praleidžia elektrą, tai reiškia, kad medžiagoje yra teigiamų ir neigiamų krūvių. O kai per tokią medžiagą siunčiama elektra, tam tikros sritys persijungia pirmyn ir atgal tarp teigiamo ir neigiamo krūvio. Šis šokinėjimas pirmyn ir atgal tarp įkrovimų sukuria šviesą, kurią matote šviesos dioduose. Visas procesas yra daug efektyvesnis nei kaitinant kaitrinį siūlą kaip tai daroma kaitrinėse lemputėse (kaitrinės lemputės sunaudoja tik 10% šviesai reikalingos energijos, kiti 90% išsiskiria šilumos pavidalu). 

Vienintelis LED lempučių trūkumas yra tai, kad jos, priešingai nei kaitrinės lemputės, negali sukurti tokio plataus apšvietimo kampo, nes pusės lemputės reikia lustui ir aušintuvams. Tai reiškia, kad jei aplink LED lemputę pastatytumėte sferą, tik pusė jos būtų apšviesta. Nors ir maža, bet vis dėlto nesėkmė nuostabiai lemputei.

Filament ir įprastų LED lempučių skirtumas

Dabar, kai žinome, kąip veikia šviesos diodas, kai skleidžia šviesą, galime išsiaiškinti, kuo Filament diodas skiriasi nuo įprasto šviesos diodo.

Atsižvelgiant į tradicinių kaitrinių lempučių dizainą, Filament LED lemputės turi gana tvarkingą retro išvaizdą. Vietoj korpuso, pagaminto tik dalinai iš stiklo (dažniausiai iš matinio plastiko), kaip jau tapusios tradicinėmis LED lemputės, Filament LED lempučių korpusai yra visiškai pagaminti iš stiklo, kaip ir senovinių kaitrinių lempų. Viduje labai maži šviesos diodai yra išdėstyti išilgai stiklo arba safyro cilindro, kurio išvaizda imituoja kaitrinį siūlą.

Įprastai Filament lemputėse yra keletas „siūlų“, nes vieno nepakaktų tinkamam šviesos kiekiui pagaminti. Dėl šios priežasties daugelio lempučių viduje bus daugiau nei keturi šviesos diodų siūlai, suteikiantys senovinės Edisono stiliaus lemputės išvaizdą.

Pagrindinis skirtumas tarp Filament ir įprastų LED lempučių yra atskirų šviesos diodų išdėstymas ir skaičius kiekvienoje lemputėje. Kai įprastuose LED lemputėse gali būti naudojamas vienas didelis šviesos diodas arba šviesos diodų grupė, sandariai supakuota į mažą erdvę, Filament lemputėse šviesos diodai paskirstomi keliomis skirtingomis linijomis arba „siūlais“. Šis išdėstymas taip pat reiškia, kad reikalingi mažesni aušintuvai (mechanizmai, skirti šilumai pašalinti iš diodų).

Šių skirtumų rezultatas - apšvietimo kampas. Kai "tradicinės" LED lemputės turi tik 180 laipsnių šviesos kampą, Filament LED lempučių diapazonas yra toks pat kaip kaitrinių lempučių, o tai reiškia, kad jos gali geriau apšviesti visus kambario kampus nei įprastos LED lemputės.

Taigi, kuris variantas geresnis? Nors neįmanoma tiksliai pasakyti, kokia yra geriausia lemputė, nes ne visi naudoja lemputes tam pačiam tikslui, kiekvienai iš šių lempučių yra keletas aiškių privalumų ir trūkumų, kurie gali padėti apsispręsti.


* Filament lempučių privalumai ir trūkumai:

- Reikalingi mažesni šilumos šalintuvai (radiatoriai). Tai reiškia, kad didesnė dalis korpuso gali būti stiklinė, todėl šviesa skleidžiama beveik 360 laipsnių kampu.

- Madingas retro stilius, kuris kai kuriems vartotojams gali atrodyti patrauklus.

- Paprastai jų tarnavimo laikas yra trumpesnis nei paparastų LED lempučių.

- Mažesnis šviesos temperatūros pasirinkimas.

- Didesnė kaina lyginant su įprastomis LED lemputėmis.


* Tradicinių LED lempučių privalumai ir trūkumai:

- Didesnis tarnavimo laikas.

- Gali būti naudojamos kartu su išmaniuoju apšvietimu (nuotolinis valdymas iš išmaniojo įrenginio, kitos funkcijos).

- Įvairių spalvų šviesa, o tam tikri modeliai gali atkurti daugiau nei 16 milijonų skirtingų šviesos atspalvių (RGB).

- Dėl didelių šilumos šalintuvų, reikalingų tradicinėms LED lemputėms, turėsite vienkryptę, sufokusuotą, o ne daugiakryptį kaitrinių lempučių apšvietimą.

- Neįmanoma atkurti retro stiliaus, kaip su Filament lemputėmis.


Taigi, nors tradiciniai šviesos diodai siūlo daugiau universalumo ir lemputės veikimo trukmės, Filament LED lempučių elegancija gali būti pakankama priežastis pasirinkti jas atsižvelgiant į savo apšvietimo poreikius. Bet kuriuo atveju, LED apšvietimo technologijos pritaikymų niekada nebuvo tiek daug, kaip šiandien.

O į klausimą kokiai LED lemputei teikti pirmenybę ir kokiais atvejais kiekviena jų būtų tinkamiausia atsakyti turėtumėte patys sau.

Komentarai