Kaip teisingai pasirinkti LED apšvietimo stiprumą interjere

 Kiek šviesos yra pakankamai? Klausimas yra ganėtinai sudėtingas, norint konkrečiai apskaičiuoti, kiek ir kokių LED lempų prireiks tinkamai apšviesti tam tikrą gyvenamąją erdvę. Deramai apšviestos patalpos suteikia jaukumo pojūtį namuose ir yra labai svarbi funkcionalaus ir stilingo interjero dalis.

Pagrindiniai šviesos parametrai apibūdinantys lemputes yra liumenai, liuksai ir vatai.

Liumenai (lm) – šviesos diodų, fluorescencinių, halogenų ar kaitinamųjų spindulių skleidžiamos šviesos matavimo vienetas. Taip pat žinomas kaip „ryškumas“ arba „šviesos srautas“. Visiems įprastas atskaitos taškas: standartinė 100 vatų kaitrinė lemputė skleidžia apie 1500 – 1700 liumenų.

Liuksai (lx) – vienas liuksas atitinka 1 liumeną apšviečiantį 1 kvadratinio metro paviršių.

Vatai (W) – tai yra priemonė nenusakanti ryškumo, tačiau nurodanti, kiek elektros energijos lemputė sunaudoja, kad pasiektų reikiamą ryškumą. Kiekvieno skirtingo tipo šviesos šaltinis, LED, fluorescencinis ar halogeninis, turi skirtingą šviesos srauto ir vato santykį.

Sulyginus šiuos parametrus, lengviau suprasti lempučių apibūdinimą vatais. Čia pateikta skirtingo tipo lempučių šviesos srauto liumenais ir vatų lygiavertiškumo schema, tačiau atkreipkite dėmesį, kad santykis tarp šviesos srauto per vatą gali būti kintamas, net ir tarp LED produktų.

Skirtingų lempučiu skleidžiamos šviesos ir vatų santykis


Efektyvumas

Efektyvumas tai liumenų kiekis, kurį skleidžia lemputė iš kiekvieno suvartoto vato. Kuo didesnis skaičius, tuo efektyvesnė lemputė. Pavyzdžiui, apšvietimo gaminiai, pažymėti A++ ženklu, yra itin veiksmingi, jie suteikia tokias pačias norimas savybes ir tuo pačiu mažina suvartojamą energiją. Kiekviena lempa turi etiketę, kurioje yra nurodomas energijos efektyvumas skalėje nuo A++ (efektyviausia) iki E (prasčiausio veiksmingumo).

Svarbus parametras renkantis apšvietimą interjere yra spalvų temperatūra. Ar norėtumėte gelsvos šviesos, dienos šviesos ar šaltai baltos spalvos šviesos srauto? Projektuojant apšvietimą namuose dažniausiai rekomenduojama rinktis 2700K – 3000K vadinama šiltai balta šviesa arba 3500 – 4500K dienos šviesos spalvos lemputes. Pastaroji interjere atrodo moderniau, ypač renkantis šviesos diodus paslėptam apšvietimui. Šalta balta šviesos spalva 6000K naudojama labai retai, ypatingais atvejais.

Atkreipkite dėmesį ir į vidutinę lempos naudojimo trukmę, bei energijos suvartojimą per 1000 valandų (tipiškas energijos suvartojimas per metus).

LED liumenų apskaičiavimas skirtingoms patalpoms pagal plotą

Liumenų paskaičiavimas pagal patalpos plotą.

Apšvietimo poreikis skiriasi priklausomai nuo projektuojamos patalpos tipo. Pavyzdžiui, vonios kambaryje arba virtuvėje reikės daugiau liumenų, nei miegamajame ar hole. Norint paskaičiuoti bendrą reikalingą liumenų ar liuksų kiekį patalpai, reikės padauginti patalpos plotą iš lentelėje pateiktų liumenų kiekio kvadratiniam metrui.

Rekomenduojamas apšviestumo lygis skirtingoms projektuojamo interjero patalpoms.


Liumenų paskaičiavimas pagal patalpos plotą

Liumenų paskaičiavimas pagal patalpos plotą

Atminkite, kad šie skaičiai yra rekomenduojami esant tipiškoms sąlygoms. Jei jūsų interjere vyrauja ypač tamsios spalvos, jums reikės pridėti papildomai apie 100 liumenų į kvadratinį metrą. Jei jums patinka, kad kambarys būtų ypatingai ryškus, galbūt norėsite pridėti dar 10-20% prie rekomenduojamų skaičių. Geriausias sprendimas yra rinktis didesnio ryškumo apšvietimą, o šviestuvų valdymui naudoti dimerį – šviesos srautą reguliuojantį jungiklį, kad turėtumėte galimybę šviesos lygį sumažinti pagal poreikį.

Šaltinis: a3d.lt


Komentarai