Kaip išsirinkti Led paneles namams


 Augant žmonių populiacijai ir technologinei pažangai, pasaulyje sueikvojama vis daugiau elektros energijos. Nors naudojami alternatyvūs energijos šaltiniai, kaip saulė bei vėjas, pagrindiniais resursais išlieka atominė energetika ir žemiškieji ištekliai (nafta, gamtinės dujos, anglis, mediena), kurie vieną dieną išseks, be to, ir jų išgavimo metodai nėra itin draugiški aplinkai.

Tad norint tausoti Žemę, elektros energiją reikėtų naudoti išmintingai ir efektyviai. Vienas iš paprasčiausių būdų pradėti tai daryti –sumontuoti Led paneles savo namuose.
Led apšvietimas suteiks ne tik komfortą, jaukumą ir estetinį pasitenkinimą, bet ir funkcionalumą. Led panelės, lyginant su tradicinėmis elektros lemputėmis, turi keletą neabejotinų privalumų.
Efektyvumas
Naudodami Led paneles, galite ženkliai sumažinti energijos sunaudojimą ir sąskaitas už elektrą. Didžioji dalis diodų naudojamos energijos (apie 90 proc.), transformuojama į šviesą, ir tik menkas procentas virsta šiluma. Tuo tarpu tradicinės kaitrinės lemputės šviesai panaudoja tik apie 15 proc. energijos, o likusi dalis iškaitinama. Lubiniai šviestuvai dažnai fluorescencinių lempų šviesos intensyvumą sumažina apie 40 proc., o Led panelių rėmai sukurti taip, kad šviesos praradimo/nutekėjimo būtų išvengta. Jie sukuria platesnį apšvietimo kampą ir šviesesnę aplinką. Led panelės skleidžia daugiau ir kokybiškesnės šviesos, nors naudoja mažiau energijos nei fluoresencinės lempos. Pavyzdžiui, 40W Led panelė gali pakeisti 4 standartinius 18W T8 fluoresencinius vamzdžius ir taip sutaupyti 32W energijos ir vistiek užtikrinti ryškesnę šviesą.
Led panelės yra brangesnės, tačiau dėl savo efektyvumo ir mažesnių energijos kaštų, jos lengvai atsipirks per 1-2 metus. Be to, Led paneles yra paprasčiau valyti, jos neturi erzinančio žybsėjimo ir nebereikia keisti vamzdelių ar lempučių. Taigi sutaupysite ne tik pinigų, mokėdami mažesnes sąskaitas, bet ir laiko bei lėšų apšvietimo priežiūrai, atnaujinimui.

Ilgaamžiškumas ir patvarumas
Led panelės tarnauja ilgiau nei tradicinės kaitrinės lemputės ar fluorescencinėslempos. Suteikiamas garantas mažiausiai 30 000 val. – tai 10 kartų daugiau nei tradicinės ir 3 kartus daugiau nei liuminescencinės lempos. Jei apšvietimą įjungsite kasdien 4 valandoms, per metus susidarys 1460 valandų. Padalinkite 30 000 valandų iš 1460 ir pamatysite, kad Led panelė jums tarnaus 20 metų, jei kasdien šviesa namuose degs 4 val. Net naudojant ilgus metus, Led panelės skleidžiama šviesa išlieka tokia pat kokybiška, ko negalima pasakyti apie įprastą apšvietimą.
Draugiškumas aplinkai/Ekologiška ir nekenkia sveikatai
Led panelių skleidžiama šviesa dėl savo plačios ir natūralios perduodamų bangų gamos neerzina žmogaus akių. Taip pat Led apšvietimas nepasižymi fluoresencinėms lempoms būdingu žybsėjimu/blinkčiojimu. Led panelės sukuria labai mažai kaitros, išlieka vėsios net ir po ilgų veikimo valandų – tai sumažina gaisro riziką.
Led panelių sudėtyje nėra toksiškų ar pavojingų medžiagų. Tuo tarpu fluoresencinės lempos sudėtyje turi švino ir gyvsidabrio – žmogaus sveikatai ir aplinkai pavojingų sunkiųjų metalų. Dar vienas Led privalumas – jos neskleidžia ultravioletinių ir infraraudonųjų spindulių, kurie pritraukia vabzdžius. Taigi karštą vasaros dieną galite drąsiai atidaryti langus ir įsileisti gaivaus oro.
Jei dėl visų Led panelių privalumų nutarėte, kad tai geriausias pasirinkimas Jūsų namams, rekomenduojame susipažinti su pagrindinėmis specifikacijomis. Pravartu suprasti jų reikšmes tam, kad pasirinktumėte savo būstui tinkamiausius Led apšvietimo sprendimus.
Dydis
Led panelės klasifikuojamos pagal dydį. Rinkoje platus įvairių išmatavimų panelių pasirinkimas, pavyzdžiui: 300x300 mm; 300x600 mm; 300x1200 mm; 600x1200 mm; 595x595mm, kurios skirtos pakeisti standartines 600x600mm konstrukcijas. 595x595mm Led panelė – viena populiariausių. Be to, ji itin siaura ir plačiai paskleidžia šviesos spindulius. Kokio dydžio panelę pasirinkti geriausia konkrečiu atveju, priklauso nuo to, kur atlikta elektros instaliacija arba kur planuojate daryti naują.Led panelės sukurtos pakabinamoms luboms, kaip pakaitalas fluorescencinėms konstrukcijoms. Daug panelių taip pat gali būti montuojamos ir prie tradicinių lubų arba pakabinamos. Tokiu atveju dydis tampa nebe toks svarbus ir pasirinkimas praplatėja.
Liumenai (lm) ir liumenaivatui (lm/W)
Liumenas yra elektros lemputės skleidžiamo šviesos srauto matavimo vienetas. Kuo daugiau liumenų, tuo didesnė ir geresnė šviesos sklaida, jos galingumas.Liumenai vatui taip pat svarbus kriterijus, renkantis Led panelę. Jis nurodo apšvietimo galingumą, efektyvumą – parodo kiek šviesos skleidžiama (matuojant liumenais) sunaudojant konkretų kiekį energijos (matuojant vatais). Kad būtų paprasčiau, šį rodiklį galima palyginti su vairuotojų dažnai kuro sąnaudoms apskaičiuoti naudojamu rodikliu – litrai/100 km. Pavyzdžiui, jei Led panelė yra 3600 lm ir naudoja 45 W, tai reiškia, kad padalinus 3600 iš 45 gautas skaičius (šiuo atveju – 80) ir bus efektyvumo rodiklis – lm/W. Kuo šis skaičius didesnis, tuo didesnis panelės efektyvumas. Šis rodiklis labai tikslus, tad prieš įsigydami Led panelę, būtinai atkreipkite į jį dėmesį. Itin efektyvių panelių skleidžiamas apšvietimas dažniausiai yra didesnis nei 80lm/W.
Spalvos temperatūra

Spalvos temperatūra nurodo sklindančios šviesos spalvą. Temperatūriniai intervalai, kuriuos priskiriame skirtingiems baltos šviesos atspalviams, matuojami Kelvinais (K). Kuo mažesnė spalvos temperatūra, tuo geltonesnį atspalvį ji įgauna. Kuo aukštesnė – tuo mėlynesnė, šaltesnė. Tad spalvos pasirinkimas priklauso nuo asmeninio skonio, poreikių, paskirties. Yra keletas pasirinkimų:
1. Šilta balta (gelsva) spalva ( 2700- 3500 K)
Šilta balta spalva (į geltonumą) yra panaši į šviesą, kurią skleidžia tradicinės kaitrinės lemputės. Ši spalva tinkama namų apšvietimui. Šilti atspalviai atskleidžia namų jaukumą, mažina akių nuovargį, tad rekomenduojama vakarui, ypač zonose, kurios skirtos poilsiui – miegamajame, svetainėje.
2.Natūrali balta spalva (4000-4200K)
Apšvietimas dienos metu, ypač darbo vietoje, turėtų būti kuo artimesnis natūraliai dienos šviesai. Natūrali balta spalva ją ir primena. Led panelės, skleidžiančios baltą šviesą, aplinkai suteikia modernumo, švaros ir šviesos, erdvės pojūtį, išryškina patalpos spalvas. Dažniausiai toks apšvietimas naudojamas rūsiuose, garažuose, biuruose, muziejuose, galerijose ir kitose viešo naudojimo pastatuose.
3.Šalta balta spalva (5500-6500K)
Šis atspalvis pereina į mėlynumą. Toks apšvietimas veikia tarsi kofeinas – tonizuoja smegenis. Būtent dėl šios priežasties ši šviesa naudojama biuruose, mokyklose, komercinėse patalpose, kur žmonės turi būti susitelkę, sukoncentravę dėmesį, bet visai nerekomenduojama poilsio zonose namuose. Savame būste šalto atspalvio apšvietimas tinka vonioje, virtuvėje, darbo kabinete ar spintose, sandėliukuose.
Aptartos charakteristikos padės susiorientuoti ir pasirinkti tinkamiausią Led panelę, atitinkančią jūsų individualius poreikius. Taip pat atkreipkite dėmesį į gamintojo patirtį, žinomumą, jo vardą rinkoje, rinkitės sertifikuotus produktus.
Led apšvietimas sparčiai vystosi ir vis plačiau pritaikomas – nuo sandėlių, biurų, komercinių patalpų ir viešųjų erdvių iki atokiausių vietovių, tokių, kaip Antarktida, kur energijos ištekliai labai riboti. Mažos energijos sąnaudos, ilgaamžiškumas bei patvarumas vieną dieną taps pagrindiniu dirbtinės šviesos šaltiniu.


Šaltinis: http://www.supernamai.lt/ziburys_pataria_kaip_issirinkti_led_paneles_namams/

Komentarai