Filament LED lemputės

Pažiūrėjus į tokią LED lemputę, susidaro įspūdis, kad gamintojai tyčia stengiasi kurti LED lemputes kuo labiau panašesnes į kaitrines. Omeny turima ne tik išvaizda. Visos naujos LED lemputes iki šiol yra lyginamos su kaitrinėmis. Nieko nuostabaus – tokių lempučių šviesos pobūdis bei atspalvis mums gerai yra žinomas nuo vaikystės. Pastaruoju metu labiausiai supanašėjusios su kaitrinėmis yra vaidinamosios filament (angl. kaitinimo siūlelis) LED lemputės.
Filament tipo lemputės konstrukciją sudaro maitinimo šaltinis bei keletas šviečiančių strypų (jų kiekis priklauso nuo reikiamo galingumo), pagamintų pagal COB (chip-on glass – lustas ant stiklo) technologiją. Strypo viduje – 20-30 mažo galingumo nuosekliai sujungtų šviesos diodų, išsidėsčiusių iš abiejų stiklinio, keraminio arba safyrinio padėklo pusių. Dažnas suminis tokio strypo galingumas – 1 W. Mažos srovės, tekančios per nuosekliai sujungtus šviesos diodus, dėka, jie išskiria labai mažą kiekį šilumos ir nereikalauja įprasto aliumininio aušintuvo. Aušintuvo vaidmenį atlieka lempos kolba, kuriai šiluma yra perduodama per viduje esančias inertines dujas.

COB technologija leido sukurti itin kompaktiškus maitinimo šaltinius, telpančius cokolio viduje. Todėl filament LED lemputės atrodo visai kaip kaitrinės. Kas svarbiausia – ši technologija leido padidinti lempos efektyvumą iki 100 – 130 lm/W, kai tuo tarpu įprastų LED lempučių efektyvumas siekia 60 – 90 lm/W.

Filament lemputės prieinamos tik su E27 ir E14 cokoliais. Tokių lempučių matmenys dažnai sutampa su kaitrinių lempučių matmenimis.
Švytėjimo atspalvis, kaip ir įprastų LED lempučių atveju, priklauso nuo liuminoforo sudėties. Dažniausiai prekyboje sutinkamos lemputės yra šiltai balto švytėjimo atspalvio (2700K), kuris yra artimas kaitrinės lemputės atspalviui. Pasitaiko taip pat lempos su „šiltesniu“ atspalviu (2200K) ir neutraliai balta šviesa (4000K).
Filament tipo LED lempučių galingumas siekia iki 8 W (75W lempučių ekvivalentas).
Lempos galingumas yra tiesiogiai susijęs su strypų skaičiumi, todėl bendrai tariant – pagal jų skaičių galima spręsti apie jos galingumą: vienas strypas suvartodamas 1 W elektros išspinduliuoja 100 – 130 lm šviesos.

Skirtingai nuo įprastų šviesos diodų lempučių, filament LED lemputės turi kiek platesnį apšvietimo kampą (300 – 330°). Švytėjimo krypties diagrama primena kaitrinės lemputės (su permatoma kolba) diagramą: lemputė labiau šviečia į šonus negu į priekį. Tokio tipo lempos puikiai tinka bendram patalpų apšvietimui. Mažesnio galingumo lempos (1-2W) puikiai tinka norint sukurti jaukią atmosferą tiek namuose, tiek restorane ar kavinėje. Tačiau ten, kur reikia kryptinės šviesos, pavyzdžiui darbo stalo apšvietimui, skleidžiamos į visas puses šviesos gali nepakakti.

Komentarai