Šviesos srauto patalpų apšvietimui skaičiavimas

Šviesos srautas X = lx * kv. m

Jums reikia išmatuoti kambario plotą ir padauginti jį iš rekomenduojamo liuksų skaičiaus patalpose (pakankamai ryškiam apšvietimui rekomenduojama 300Lx apšvieta)*.

*Jei manote, kad tokio ryškumo apšvietimo Jums per daug, rinkitės kiek mažesniu skaičius. Nusprendę kokio ryškumo apšvietimą rinksitės, turite tiksliai paskaičiuoti svetainės plotą. Pagrindiniam apšvietimui reikės viso ploto. 

PVZ.
Tarkime, kad svetainės plotas yra 25m2 ir norimas pakankamai ryškus apšvietimas, tai šviesos srautas turės būti:

Šviesos srautas X = Y lx * Z kv.m = 300 lx * 25 kv. m. = 7500 Lm

Renkantis šviestuvus reikėtų nepamiršti, kad LED šviestuvai sensta ir jų skleidžiamas šviesos srautas mažėja, tad geriau prie gauto liumenų skaičiaus prisidėti 20-30% atsargos, kad svetainėje šviesos pakaktų ir po kelių metų. Taigi konkrečiai šiuo atveju geriau rinktis šviestuvus, kurie skleidžia 9000Lm šviesos srautą. Taip pat renkantis šviestuvus, reikės įvertinti svetainės interjerą, sienų spalvas bei kaip aukštai bus kabinami šviestuvai. Jeigu svetainės spalva šviesi ir šilta (balta, gelsva, rusva ir kt.), o patalpos aukštis standartinis, tai 9000Lm apšvietimo tikrai pakaks, o šviestuvus rekomenduojama išskirstyti tolygiai po visa kambarį. Tačiau jei svetainės spalva tamsi, o šviestuvai bus kabinami aukštai Jums reikės rinktis šviestuvus, skleidžiančius didesnį šviesos srautą, nes tamsios spalvos sugeria šviesą. Tamsiuose kambariuose rekomenduojama rinktis šviestuvus turinčius bent 11800Lm, tačiau kuo tamsesnis kambarys, tuo didesnio šviesos srauto reikės. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad negalime tikėtis tolygaus apšvietimo pakabinę vieną šviestuvą svetainės centre. 25m2 kambaryje reikėtų bent keturių šviestuvų, jiems gautą šviesos srautą reikėtų padalinti maždaug po lygiai. Šviestuvus rekomenduojama kabinti vienodu atstumu tarpusavyje ir nuo sienų. Jeigu Jūsų svetainės forma yra pailga, tai šviestuvus rekomenduojama kabinti į vieną eilę, tokiu atveju užtektų ir trijų šviestuvų su tokiu šviesos srautu, kokį paskaičiavote.

Zoniniam apšvietimui reikia išsklaidyti erdvę, ten kur būnate, apšvietimas gali būti ryškus ir siekti 300Lx, tačiau kitose kambario erdvėse apšvietimas turi sukurti šešėlius, prietemą. Būtent toks apšvietimas sukurs jaukią, romantišką nuotaiką, bus patogus vakarieniavimui ar bendravimui su draugais. Tokiam apšvietimui gali užtekti ir vieno šviestuvo, pakabinto virš stalo. Šviestuvas sukurs jaukią šviesos salą, o kitos kambario dalys liks prieblandoje. Taigi kokio šviesos srauto reikės tokiam apšvietimui?

Imkime, kad mums tinka pakankamai ryški, 300Lx apšvieta stalo paviršiuje, taigi reikės skaičiuoti kiek liumenų reikės stalo paviršiui, bet ne visam kambariui apšviesti, todėl turėsime imti tik stalo plotą. Tarkime, kad stalo plotas 2m2, tada reikalingas šviesos srautas apskaičiuojamas pagal formulę:

Šviesos srautas X = 300 lx * 2 kv. m. = 600 Lm

Įvertinus šviestuvų senėjimą ir pridėjus 20% atsargai, geriausia rinktis šviestuvą, kuris skleis 720Lm šviesos srautą. Tokio šviestuvo puikiai pakaks, jei staltiesė ant stalo bus šviesi, o šviestuvą kabinsite žemai, tačiau, jei norėsit šviestuvą kabinti aukštai ar mėgstate tamsių spalvų staltieses, Jums prireiks šviestuvo su bent 1000Lm šviesos srautu.

Kaip matote visai nesunkiai galime įvertinti kiek ir kokių šviestuvų reikės sukurti ryškiam pagrindiniam apšvietimui ar jaukiam zoniniam. Tas pats liumenų principas tinka ir kitų kambarių apšvietimo paskaičiavimui. Svarbiausia tinkamai įvertinti norimą apšviesti patalpos plotą, sienų spalvas, aukštį, kuriame bus kabinamas šviestuvas.

Parengta pagal UAB Elmo technologijos medžiagą
https://www.ekspertai.lt/sviestuvai/straipsniai/svetaines_apsvietimas

Komentarai